Anasayfa » ARŞİV » 249 » Kardeş Balkan Ülkelerinde Ekonomik Açılım

Kardeş Balkan Ülkelerinde Ekonomik Açılım

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eşi Emine Hanım ile 13 Mayıs’ ta Arnavutluğa resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da Cumhurbaşkanı Bujar Nishani tarafından törenle karşılandı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen resmi karşılama töreninde milli marşların dinlenmesinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tören kıtasını selamladı. Törenin ardından iki Cumhurbaşkanı, Saray’da baş başa görüşmeye geçtiler. Daha sonra da iki ülke heyetleri arasında gerçekleştirilen toplantıya başkanlık ettiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu görüşmelerin ardından akşam onuruna verilen çalışma yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Nishan ile ortak basın toplantısı düzenledi. Daha sonra iki lider Türkiye Diyanet Vakfı tarafından inşa edilecek Tiran Namazgâh Camii‘nin temel atma törenine katıldı. Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, caminin yapımında emeği geçen herkese teşekkür etti. Preza Kale Camii‘nin açılış törenine de katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan buradan da Arnavutluk halkına seslendi. Konuşmasının ardından da caminin açılışını bizzat gerçekleştirdi.

Gün içerisindeki bu etkinliklerden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Nishani ile Türkiye-Arnavutluk Ortak İş Forumuna katıldı ve forumda iş adamlarına hitaben bir konuşma yaptı. Arnavutluk ziyareti sırasında bir dizi kabul gerçekleştiren Erdoğan, Arnavutluk Meclisini ziyaret ederekMeclis Başkanı İlir Meta ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Arnavutluk Ana Muhalefet Lideri Lulzim Basha’yı, Adalet, Entegrasyon ve Birlik Partisi Genel Başkanı Shpetim Idrizi’yi de ayrı ayrı kabul etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan onurlarına verilen akşam yemeğinden sonra, Türkiye’ ye döndü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Arnavutluk ziyaretinin perde arkasında yatan en önemli husus ise bu ülkenin “paralel yapının” Balkanlar’daki merkezi olarak görülmesiydi. Cumhurbaşkanı’nın Arnavutluk’a gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında tekrar gündeme getirdiği yurtdışındaki paralel yapının okullarına ilişkin çalışmalar hızlandırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt dışı ziyaretlerine ve mevkidaşlarının kendisini ziyaretlerinde bu yapıya ait okulların zamanında Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve temsilcilerinin referanslarıyla açıldığını ancak bu yapının okul maskesi altında Türkiye’de siyasi iktidara karşı darbe girişiminde bulunduğunu belirterek, bundan böyle Türkiye Cumhuriyeti Devletinin referans olmadığını ve olmayacağını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yapının Türkiye’de devleti yıkmaya yönelik terör örgütü olarak devletin en üst makamları tarafından kabul edildiğini, bunlara karşı mücadele edildiğini, kendi ülkelerinde de benzeri risklerin ortaya çıkabileceği mesajını verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Mayıs’ta Bosna Hersek’e resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Saraybosna Sivil İşler Bakanı Osmanoviç, Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı Komsiç, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay ve diğer yetkililer karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Devlet Başkanlığı Konsey Başkanı Mlader İvaniç tarafından resmi törenle karşılandı. Tören kıtasını selamlayan Erdoğan ve Konsey Başkanı İvaniç daha sonra, iki ülkenin milli marşlarını dinledi. Karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İvaniç ve üyeler Bakir İzzetbegoviç ve Dragon Çoviç ile görüştü. Ardından heyetler arası toplantılara geçildi. Cumhurbaşkanı heyet toplantısının ardından Konsey Başkanı Mladen İvaniç ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Düzenlenen ortak basın toplantısının ardından iki lider, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bosna Hersek Devlet Konseyi Üyesi İzzetbegoviç ile birlikte, Bosna Hersek Meclis Binasında açılan Anadolu Ajansı basın fotoğrafları sergisini gezdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan kardeş ülke Bosna Hersek’e verilen küçük ve orta ölçekli işletmeleri destekleme amaçlı 50 Milyon Euro‘luk ikinci kredi diliminin tanıtımı ve tamamlanan ilk 50 projenin imza törenine katıldı. İmza töreni sonrası Türk Basının sorularını yanıtlayan Bosna Hersek Başbakanı Denis Zvizdiç, “Türkiye, ticari ve ekonomik alanda Bosna Hersek’in önemli bir ortağı olmasının yanında, NATO ve AB üyelikleri konusunda da Bosna Herseke güçlü bir destek veriyor. Türkiye, siyasi ve ekonomik anlamda Bosna Hersek’in hem dostu hem de ortağıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bosna Hersek’teki temaslarının ardından basına açıklamada bulunan Zvizdiç, gerçekleştirilen ziyare ti değerlendirdi. Zvizdiç, Türkiye’nin her geçen gün Bosna Hersek için daha önemli bir dış ticaret ortağı haline geldiğine vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet ile gerçekleştirdikleri görüşmelerin odağında iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin arttırılması, Bosna Hersek’li üreticilerin ürünlerini Türkiye pazarına ihraç etme imkânı sağlayacak anlaşmaların imzalanması, ayrıca Türk yatırımcıları Bosna Hersek’e çekecek uygun yatırım ortamının yaratılması konularının olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ve beraberindeki Türk heyetinden Bosna Hersek’ten bin 500 ton peynir ithalatı talebinde bulunduklarını belirten Zvizdiç, bunun ülkedeki süt ve süt ürünleri sektöründe önemli bir rahatlama ortamı yaratacağını söyledi. Zvizdiç, Türkiye’nin ticari ve ekonomik alanda Bosna Hersek’in önemli bir ortağı olmasının yanında, NATO ve AB üyelikleri konusunda da Bosna Hersek’ in arkasında sağlam bir duruş sergilediğini vurgulayarak, Türkiye’nin siyasi ve ekonomik anlamda Bosna Hersek’in hem dostu hem de ortağı olduğunu bir kez daha hatırlattı. Bosna Hersek’in geçtiğimiz yıl Türkiye’ye yaklaşık 120 milyon Euro düzeyinde ihracat gerçekleştirdiğini kaydeden Zvizdiç, “İhraç edilen ürünler genellikle tarım, metal ve ağaç endüstrisi ürünleriydi. Bu üç sektör, ticaret hacmimizi geliştirebileceğimiz sektörler. Türkiye, büyük talepleri olan büyük bir pazardır. Bu pazar, geçen yıl da bu yıl da Bosna Hersek’ten 15 bin tonluk et ithal ediyor. Aynı şekilde Bosna Hersek’teki süt ürünleriyle de ilgilenen bir pazar” şeklinde konuştu. Zvizdiç, Bosna Hersek’in dış ticaretteki en önemli ortağının hâlâ Avrupa Birliği olduğunu ve Bosna Hersek’in toplam ihracatının üçte ikisinin AB ülkelerine yapılmakta olduğunu hatırlatarak, Türkiye ile daha önce imzalanan 15 bin tonluk et ihracatı ile önümüzdeki dönemde imzalanması planlanan bin 500 ton peynir ihracatı ile ilgili anlaşmanın, AB’nin ihracatla ilgili şartlarının yerine getirmesi, ürün kalitesinin ve rekabetin arttırılması konusunda Bosna Hersek’ e imkan tanıdığını vurguladı.

Türkiye’ye et ihracatının sorunsuz bir şekilde, hava yoluyla yapıldığını anlatan Zvizdiç, Türkiye’ye et ihraç eden üreticilerin kendilerini bu işe adamalarını, işlerini ciddi bir şekilde yapmalarını ve anlaşma kurallarını çiğnememeleri çağrısında bulundu. Başbakan Zvizdiç, Türkiye’nin küçük ve orta ölçekli işletmecileri desteklemek amacıyla Ziraat Bankası aracılığıyla Bosna Hersek’li yatırımcıların kullanımına sunduğu 50 milyon Euro’luk yeni kredi diliminin de çok etkili bir kredi imkânı olduğunu kaydetti. Ülkedeki tarımın ve geri dönüşlerin desteklenmesi amacıyla daha önce kullandırılan 100 milyon Euro’luk kredinin ardından 50 milyon Euro’luk yeni kredi diliminin Türkiye’nin Bosna Hersek ekonomisine verdiği desteğin önemli bir göstergesi olduğunun altını çizen Zvizdiç, yeni kredi diliminin küçük ve orta ölçekli işletmecilerin desteklenmesi ve istihdamın arttırılmasında önemli olduğunu söyledi. Zvizdiç, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte gelen Türk heyetiyle yaptıkları görüşmede, özellikle Bosna Hersek’teki yatırım imkânlarını ele aldıklarını, yatırım konusundaki önemli sektörler hakkında iş adamlarına bilgi verildiğini belirterek, Bosna Hersek’te özellikle enerji, otoyol yapımı, tarım, turizm ve askeri sanayi alanlarında yatırım imkânının olduğunu aktardı.

Türk yatırımcıların hidroelektrik santraller, yenilenebilir enerji kaynakları, tarım, otoyol inşası alanlarında ilgili olduklarını vurgulayan Zvizdiç, turizm sektörünün de Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki ilişkilerde önemli gelişme kaydeden bir sektör olduğunu belirtti. Türkiye’nin, Avrupa-Atlantik kurumlarına entegrasyon konusunda Bosna Hersek’e verdiği desteğin önemine dikkati çeken Zvizdiç, “Türkiye, Bosna Hersek’in ve tüm Batı Balkan ülkelerinin AB’ye üye olmasının en büyük destekçilerinden biri. Türkiye, her zaman Batı Balkan ülkelerinde yapıcı bir rol üstlendi. Bosna Hersek, Sırbistan ve Türkiye arasındaki üçlü zirve girişiminin de Türkiye’den geldiğini unutmamak gerek.

Türkiye bu coğrafyada son derece yapıcı hareket ediyor. Türkiye bu topraklarda barış ve istikrar istiyor” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sar ybosna’da Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen İsa Bey İshakoviç Hamamı ile TİKA tarafından restorasyonu tamamlanan Hünkar Camisini hizmete açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in kabrinin de bulunduğu Kovaçi şehitliğini ziyaret etti. Şehitlik girişinde kendisini bekleyen vatandaşları selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitlik anıtına ve Aliya İzzet Begoviç’in mezarına çelenk bıraktı. Daha sonra Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleri tarafından onuruna verilen resmi akşam yemeğine katılan Erdoğan temaslarını tamamlayarak Ankara’ya döndü.