Bugün öğlen yemeğinde ne yediniz?
Büyük ihtimalle bu soruya cevabınız çok hızlı olacaktır.
Çünkü ya çok kısa zaman önce öğlen yemeğinizi yediniz ya da belki henüz yemediniz. Peki ya dün öğlen yemeğinde ne yediniz?
Bu sorunun cevabını hatırlamak için belki birkaç saniyeye daha ihtiyacınız olmuş olabilir.
Ya geçen hafta salı günü öğlen yemeğinde ne yediniz?
İki hafta önce? Bir ay önce? Bir yıl önce? Cevabı hatırlayamamanız oldukça normal. Burada varacağımız nokta oldukça basit ve bilindik. Evet, zaman geçtikçe hatırlama oranınız azalır yani unuturuz. Bu aşağıdaki grafiğin ilk kısmında görülüyor ve kısaca Ebbinghaus unutma eğrisi olarak biliniyor.
Peki genelde sağlıklı gıdalar mı tükettiniz? Yoksa abur cubur mu? Bu soruya cevabınız biraz daha kolay olacaktır. Grafiğin ikinci kısmında ise bugün herhangi bir konuda sahip olduğunuz sonuçların bugünün değil aslında belki yıllar öncesi hareketlerinizin birleşik neticesi olduğunu görüyoruz. Bu kısmı biraz açmak gerekirse, örneğin bugünden itibaren her gün on dakikanızı oturup doğru nefes alma egzersizleri gibi bir rahatlama tekniğine ayırmaya başladınız.
Birkaç gün içerisinde stresinizde, konsantrasyonunuzda ya da bedeninizde olağanüstü değişiklikler gözlemlemezsiniz. Bu egzersizlerin ortaya çıkaracağı sonuçları bir süre düzenli tekrarlarla devam ettikten sonra almaya başlarsınız. Ya da diyelim bugünden itibaren beslenmenize özen göstermeye karar verdiniz, yine toplam sonucu görmeniz belli bir süre sonra birçok seçiminizin birleşmesi ile ortaya çıkacaktır.
Tıpkı ektiğinizin tohumların meyvelerini vermesinin belli bir zamana yayılan birçok etkenin bir araya gelmesinin nihai sonucu olması gibi. Aslında başarı veya başarısızlık olarak tanımladığımız hayatta vardığımız sonuçlar da zamanla beraber artan olasılıklar karşısında seçimlerimizin, kararlarımızın ve eylemlerimizin birleşimidir. Evet her gün ne yediğimizi ne okuduğumuzu ne kadar çalıştığımızı, hedeflerimiz doğrultusunda her seçim ve kararımızı hatırlamıyoruz.
Bir alanda üstün başarısıyla tanınan bir birey dahi o başarılı ana gelene kadar her gün hangi adımları attığını, hangi seçimleri yaptığını tek tek hatırlamayabilir. Fakat hatırladığı bir şey vardır, o da gözünü hedefinden ayırmaksızın belli bir vizyon çerçevesinde seçimlerinin, kararlarının, davranışlarının birbirini devam eden bir döngüde takip ederek tamamlamasıdır. Başarılı bir sporcunun antrenman yapmadığı, normal beslenmesinin dışına çıktığı günler yok mudur?
Muhakkak vardır. Ya da başarısız olduğu günleri kaybettiği yarışlar yok mudur? Tabii ki vardır. En basit hedeflerden en karmaşık hedeflere o hedeflere ulaşmamızın arkasında birçok etken yatsa da hayatta başarıları ile insanoğluna ilham olmuş kişileri diğerlerinden ayırt eden püf nokta burada yatıyor. Uzun vadede hedefleri doğrultusunda devam edebilmek.
Birçok kişi ilk yenilgi karşısında veya bekledikleri sonucu kısa zamanda alamadıklarında sahneden çekilirken, onlar sabırla yola devam edenlerdir. Zaman, vazgeçen için de geçmeyen için de oradadır ve bir şekilde akıp gitmektedir. O zaman şöyle soralım? Eğer öyle ya da böyle geçecekse zaman bundan 5 yıl sonra nerede olacaksınız? Bu 5 yılın nasıl geçtiğini anbean hatırlayamayacağınızı bilseniz de şimdiden hangi niyet tohumlarını ekiyor ve onları büyütmek için sonsuz olasılıklardan hangilerini seçiyorsunuz?
Vazgeçmeyenlerden olmaya hazır mısınız?