Muratpaşa , Turizmin Başkenti Antalya’nın 500 bine yaklaşan nüfusuyla en kalabalık 2’nci ilçesi. Hastaneler, kamu kurum kuruluşları, iş merkezleri, AVM’ler, kentin eğlence mekanları, tarihi Kaleiçi ve mavi bayraklı plajlarıyla kentin gündelik hayatının aktığı yer.
Gelişim Sürüyor; Muratpaşa Güzelleşiyor…
Ümit Uysal, 8 Nisan’da Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle 2’nci dönem için mazbatasını alırken 18 Temmuz’da yeni dönemin ilk 100 gününü tamamladı. Başkan Uysal, 100 günlük döneme 10 proje sığdırma başarısı gösterdi. Başkan Uysal, Muratpaşa’da geçen dönem, temel belediyecilik, sosyal belediyecilik ve ‘komşulaşma ve kardeşleşme’ olarak ifadesini bulan hizmet alanlarında bir standardı oluşturmak için mücadele ettiklerini söyledi. “Çılgın projelere gerek yok. Akılcı projelere, insanlarını hayatını değiştiren projelere ihtiyacımız var” diyen Başkan Uysal, bu dönemde Muratpaşa Belediyesi’nin hizmet ve projelerinin çerçevesini yine bu anlayışın çizeceğini söyledi. Muratpaşa’da hayata geçirdikleri belediyecilik anlayışının ‘bir felsefenin devamı’ olduğunu belirten Başkan Uysal, şöyle konuştu: “Bir kule dikmekle hayat değişmez. Unutmamalıyız ki, harcadığımız para yani belediyelerin bütçesi, hayatının olumlu yönde değiştirilmesini isteyen insanlardan geliyor. Muratpaşa’da kadın, engelli, çocuk, genç, yaşlı tüm komşularımıza eğitimden sağlığa, sosyal hayattan istihdama kadar her alanda eşit bir şekilde sunduğumuz hizmetlerle bir yaşam standardı oluşturmaya çalıştık. Bu hizmetlerimizi kesintisiz ve artırarak devam ettireceğiz.”
CADDE VE SOKAKLAR YENİLENDİ
Muratpaşa’da 5 yıl önce Ümit Uysal’ın belediye başkanı seçilmesiyle ilk değişim cadde ve sokaklardan başladı. Kendi asfalt üretim tesisine sahip olan Muratpaşa Belediyesi, 214 kilometre 151 metre yol sıfırdan asfaltlandı. “5 senelik bütçemizle Muratpaşa’mıza 30 yıl ömürlü asfalt altyapısı kazandırdık” diyen Başkan Uysal, cadde, sokak ve kaldırım yenileme çalışmalarına da yeni dönemde hız kesmeden devam ediyor. 31 Mart seçimlerinden hemen ertesinde Güzeloba Mahallesi’nde asfalt çalışması yapan ekipler 100 gün içinde Etiler ve Cumhuriyet mahallerinde sıcak asfalt çalışması yaptı Muratpaşa’da geçen dönem içinde 3 bin 710 çöp konteynerini de yer altına alındı. Muratpaşa’da yeraltı çöp konteyneri çalışmaları 2011’de pilot noktalarda başladı. Başkan Ümit Uysal’la birlikte konteyner üretimi için dev bir atölyeye sahip olan Muratpaşa Belediyesi’nin bu sistemi Türk Patent Enstitüsü tarafından faydalı model olarak değerlendirildi ve “Patent ve Faydalı Model Belgesi” verildi.
Antalya Kazanıyor!
Muratpaşa Belediyesi’nin, ilk yılında Akdeniz, Gazi ve Adnan Menderes üniversitelerinden ödüller alan, Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı’na davet edilen ‘Çevreci Komşu Kart’ projesiyle Türkiye’nin ilk ödüllü ambalaj atığı toplama çalışmasını hayata geçirdi. Evlerde yani kaynağında ayrıştırılan ambalaj atıklarının her hanede mümkünse kadının adına hazırlanan ‘Çevreci Komşu Kart’ta lira karşılığı puana dönüştüğü sistem Mart 2017’de Muratpaşa’nın tüm mahallesinde uygulanır hale geldi. Başkan Uysal, Çevreci Komşu Kart’ın Türkiye’nin en kapsamlı geri dönüşüm çalışmalarından biri olduğunu söyledi. Mahallerden hangi günlerde, hangi rota üzerinden ne tip araçlarla atıkların toplanacağına kadar sistemin her aşamasının detaylı olarak planlandığını ve uygulandığını aktaran Başkan Uysal, “Çevreci Komşu Kart projemizle evler için hiç olmayan bir kaynak şimdi ortaya çıktı” dedi. Başkan Uysal, projeye katılan hane sayısını yeni dönemde 50 bine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
Eğitimde Fırsat Eşitliği
Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak ve gençlerin sosyo-kültürel gelişimine katkıda bulunmak amacıyla, Muratpaşa Belediyesi’nce 2015 yılında hizmete açılan Muratpaşa Genlik Eğitim Merkezi (MURGEM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda başarısını sürdürüyor. MURGEM, bu eğitim – öğretim yılında 675 öğrenciyi üniversite sınavına hazırladı. 675 öğrencisinden 555’inin sınav sonuçları değerlendirilirken MURGEM’in YKS başarısı yüzde 94.3 oldu.
Murgem’le Başardı
Merve Demir, 13 Nisan 1998’de Antalya’nın Elmalı ilçesine bağlı Yuva Mahallesi’nde dünyaya geldi. Çiftçilikle uğraşan Sabriye ve İlhan Demir çiftinin ikiz bebeklerinden biri olan Merve, prematüre doğum nedeniyle ikiziyle birlikte kuvöze alındı. Ancak kuvözde gözlerindeki bandın açılmasıyla maruz kaldığı yoğun ışık nedeniyle Merve görme duyusunun yüzde 90’ını ikizi ise yüzde 20’sini kaybetti. Yaşadığı bu olay sonrasında, Merve okula ancak 11 yaşında başlayabildi. Çocukluğunu “Ailem, beni yurtlara bırakma konusunda güvensizlik yaşadığı için hep evdeydim” diyerek anlatan 21 yaşındaki Merve, en sonunda ailesinin kendisinin ayakları üzerinde durması gerektiğini düşünüp Beyaz Baston Görmeyenler Derneği’yle tanıştırdığını söyledi. Merkezi Antalya’da bulunan derneğin öğrenci yurdunda kalan Merve, öğrenimine 6’ncı sınıf bitinceye kadar örgün öğretimde devam etti. 7’nci sınıfa geçtiği yıl aynı zamanda 18 yaşına girdiği için örgün eğitim kapsamından çıkartıldı. Yaşadığı bu durumu “Sistem beni açığa attı” sözleriyle ifade eden Merve, mecburen açık öğretime devam etti. 7 ve 8’inci sınıfları bir yılda bitiren Merve, liseyi ise 2.5 yılda başarıyla tamamladı. Kaybettiği yılları kurtarmak için olağanüstü bir gayret sarf eden Merve, lisenin son yılında Antalya’da CHP’li Muratpaşa Belediyesi’nin eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için hizmete açtığı Muratpaşa Gençlik Merkezi’nde de üniversite sınavlarına hazırlanmaya başladı. Sınav sürecinde okutmanı Fatma Leman Bilecen’in hiç yanında ayrılmadığı Merve Demir, MURGEM’de geçen 1 yılını şöyle anlattı: “Bir yıl boyunca burada eğitim gördüm. Öğretmenlerimiz aşırı derecede ilgiliydi. Resmen özel ders veriyorlardı. Ben de vicdanen, emeklerinin karşılığını vermek istedim. Sınava hazırlayan diğer kurumlara giden arkadaşlarımın hiç biri benim gibi özel bir ilgi gördüğünü söyleyemiyor. Ben burada eksiksiz her deneme sınavına katıldım. Bu imkan bize hep sağlandı. Kendi okutmanımı getirerek sınavlara girebildim. Bana özel sınıf her zaman açıldı.” Merve Demir, sözel puan türünde 441.08 puan alarak Türkiye 2 bin 469’uncusu oldu. Destekleri için Başkan Uysal’a teşekkür eden Demir, MURGEM sayesinde bugün hayallerine ulaşabildiğini söyledi. Başkan Uysal ise Merve’yi kutlarken “Muhteşem bir şey. Türkiye’ye ilham verecek, gençlerimizin azmini, kararlığını tetikleyecek bir şey” dedi. Başkan Uysal, Merve’nin tüm eğitim ve öğretim hayatı boyunca Muratpaşa Belediyesi olarak yanında olmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.
EĞİTİME DEV DESTEK
Muratpaşa Belediyesi Çağlayan Mahallesi’nde bulunan kreşine Ermenek, Dutlubahçe, Konuksever, Soğuksu mahallerinde yenilerini ekledi. Şehit ve gazilerimizin çocuklarının ve asgari ücretle çalışan ailelerin öncelikli olarak hizmet aldığı sosyal kreşlerde 1703 çocuğa okul öncesi eğitim verildi. Yeşildere, Ermenek ve Memurevleri mahallerinde ilk ve ortaokul çağındaki öğrenciler açılan Destek Eğitim Merkezlerinden ise 5 bin 294 öğrenci yararlandı.
TÜRKAN ŞORAY KÜLTÜR MERKEZİ
Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ilk ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünün sahibi, Türk sinemasının ‘Sultan’ lakaplı oyuncusu Türkan Şoray’ın adını taşıyan kültür merkezi, geçen yıl ekim ayında hizmete açıldı. Merkezin açılışının Türkan Şoray, Benim en mutlu günüm diye anlatırken Kültür Merkezi açıldığı günden bugüne 60 ayrı etkinlikte 30 bin sanatseveri ağırladı.
Kent Parkları ve Falez Plajları
Muratpaşa Belediyesi, Antalya’nın doğa harikası falez kıyı bandında 35 dönümlük Ziya Gökalp ve 25 dönümlük Erdal İnönü kent parklarını hizmete açtı. Kent parklarımızda, son derece kaliteli bir hizmet sunduklarını belirten Başkan Uysal, “Komşularımız tarafından yıllardır, iptidai koşullarda kullanılan doğa harikası falezlere kurulmuş plajları, gündemimize alıp, Koruma Kurulu’na iyileştirme proje sunduk. Sit alanında olan plajları düzenleyip komşularımızın hizmetine açtık” diye konuştu. Başkan Ümit Uysal, Antalya’nın doğa harikası falezlerinin denizle buluştuğu noktada bulunan 5 plajının Konserve Koyu, Mobil, İnciraltı, Erdal İnönü Kent Parkı ve Erenkuş Plajları’nın, Mavi Bayrak almaya hak kazandığını söyledi. Sahillerin halkın kullanımında kalması noktasında Muratpaşa’da önemli bir kamu hassasiyetini ortaya koyduklarına dikkat çeken Başkan Uysal, bunu gerçekleştirirken kamu kurumu ve kuruluşları için örnek bir işletme anlayışını da hayata geçirdiklerini belirtti. Bu anlayış ve uygulamanın uluslararası bir standart olan Mavi Bayrak’la ödüllendirilmesinin de ayrıca dikkat çekilmesi gereken bir nokta olduğunu belirten Başkan Uysal, “Mavi Bayrak, deniz suyunun temizliğini, çevre yönetimine verilen önemi, plajların kullananların ihtiyaçlarına cevap verecek donanım ve güveliği garanti edilmesidir. Muratpaşa Belediyesi, falez plajlarında bir kamu kurumu olarak tüm bunları sağlıyor” diye konuştu.
MECLİSLER DÖNEMİ BAŞLIYOR
Başkan Uysal, 5 Mart’ta Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde açıkladığı yeni dönem projelerini 60 sayfalık bir kitapçıkta topladı. Yeni dönem çalışmalarına da kitapçığın birinci sayfasından başlayan Başkan Uysal, Muratpaşa’da kentin ortak aklını oluşturup harekete geçirmek için kurguladıkları meclis çalışmalarına bu dönemde başladıklarını söyledi. Başkan Uysal, demokrasi ve katılımcılığı esas alan bir kent yaşamı inşa etmek Çocuk Meclisi ve Yaşlı Meclisi yönetmeliklerinin hazırlandığını söyledi. Ümit Uysal, Muratpaşa Belediyesi Çocuk Meclisi’nin ilçede ilk ve orta dereceli okullarda eğitim gören 8-15 yaş arası çocuklardan oluşacağını söyledi. Meclisin 100 asil ve 100 yedekten oluşacağını belirten Başkan Uysal, Çocuk Meclisi’nin hedeflerinin 8 başlık altında toplandığını aktardı. Başkan Uysal, bu hedefleri, “Çocukların kentin sorunları ve bu sorunların çözümü ile ilgili katılımını sağlamak, çocukların çevre duyarlılığını, haklarını kullanma ve vatandaşlık bilincini arttırmak, kentlilik bilincini geliştirmek, farklılıkları kabul edip saygı duyabilmelerini sağlamak, kendilerini ve kenti ilgilendiren konulara aktif şekilde katılmalarını kolaylaştırmak, temsil kabiliyetlerini arttırmak ve özgüvenlerini geliştirmek ve çocuklarda dayanışma bilinci oluşturmak” şeklinde sıraladı.
ÇOCUK MECLİSİ: Mecliste Muratpaşa’da yaşayan yabancı uyruklu çocukların da yer alacağını aktaran Başkan Uysal, meclisin oluşumuyla ilgili şunları söyledi: “Çocuk Meclisi üyelerini yine çocuklar kendilerini seçecek. Meclis üyesi olmak için başvuru yapan çocuklar, üyelikler için oy kullanacak. Mecliste, Muratpaşa Belediyesi’nin destek eğitim kursları gibi çocuklara yönelik hizmet veren birimlerden, çocuklara yönelik faaliyet gösteren dernekler, engelli dernekleri ve vakıflardan çocuk temsilciler de yer alacak. Kamu kurum ve kuruluşlardan hizmet alan devlet koruması altındaki ve çıraklık eğitimine devam eden çocukların temsilcileri de mecliste bulunacak. Genel Kurul, Yürütme Kurulu, Çalışma Grupları ve Danışmanlar Kurulu olmak üzere 4 organı bulunacak Çocuk Meclisi, genel kurulunu yılda en az 1 kez toplayacak.” YAŞLI MECLİSİ: Başkan Uysal, Yaşlı Meclisi’nin ise temel hedefinin yaşlıların kentin sorunları ve bu sorunların çözümü ile ilgili katılımını sağlamak olduğunu söyledi. Yaşlı Meclisi çalışmasıyla aynı zamanda yaşlıların sağlık ihtiyaçlarına cevap veren politikalar ve kapsamlı eylem planları oluşturmayı hedeflediklerini ve bağımsız yaşam, destekleyici ve güvenli fiziksel ve sosyal çevre, erişilebilir destek ve hizmetler konularına vurgu yapmayı amaçladıklarını aktaran Başkan Uysal, şöyle konuştu: “Bu temel hedefler çerçevesinde, yaşlıların deneyimlerinin yararları göz önüne alınarak kapasite ve danışmanlığından yararlanmak, bütün karar verme düzeylerinde yaşlıların ihtiyaçları ve sorunlarının göz önünde bulundurmak ve yaşlıların kültürel, ekonomik, politik ve sosyal yaşam ile yaşam boyu öğrenmeye katılımlarının sağlamak gibi konularda bu çalışmanın hedefleri arasında bulunuyor.” Yaşlı Meclisi’nin 30 kadın ve 30 erkek olmak üzere 60 kişiden oluşacağını ve Muratpaşa’da ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve yabancı uyruklu kişilerden oluşacağını belirten Başkan Uysal, meclise 60 yaş ve üzeri bireylerin üye olabileceğinin altını çizdi. Yaşlı Meclisi’nin yılda en az bir kez toplanması gerektiğini belirten Başkan Uysal, “Yaşlı Meclisi çalışmalarında bağımsız olacak. Sadece kendi sekretaryası oluşturuluncaya kadar idari işlemleri, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğünce yürütülecek” dedi.
Bir Proje Daha Tamam
Kızıltoprak Mahallesi’nde bulunan kapalı pazar yerinde İkinci El Eşya ve Antika Pazarı’nın da açan ve proje kitapçığında yer alan bir projenin daha üzerine ‘tik’ atan Başkan Uysal, İlk ve orta evre demans hastaları ve yakınlarına sosyal bakım programı kapsamında destek sağlayacak Demans Kafe’nin yerinin belirlendiğini aktardı. Başkan Uysal, projelerin “Komşularımızla Keyif Zamanı” başlığı altında yer alan Demans Kafe’nin Şirinyalı Mahallesi’nde açılacağını söyledi.
ASSİM TEKNOLOJİ ÜSS Ü OLUYOR!..
“Teknolojinin Halk Eğitim” sloganıyla oldukça konuşulan teknoloji eğitimi alanında da Muratpaşa Belediyesi çalışmalara başladı. Başkan Uysal, Abdullah Sevimçok yerleşkesinin inovasyon merkezinde, belediyenin daha önce ilk ve ortaokul öğrencilerine yönelik uygulanan teknoloji eğitiminde yeni dönemin kısa sürede başlayacağını söyledi. Paylaşmayı, yeteneği, deneyimi önceleyen bu eğitim sistemiyle destek eğitim merkezinin küçük mucitlerinin 3 boyutlu yazıcılarla, elektronik devrelerle çalışıp akıllı telefon ve tabletler için uygulamalar, oyunlar tasarladığını söyleyen Başkan Uysal, bu tasarımların, kurslarda öğretilen kodlama diliyle birer ürüne dönüştüğünü kaydetti. Başkan Uysal, ilk yılında 400 öğrencinin programa katıldığını aktardı. Muratpaşa Belediyesi’nin kentin sosyo-ekonomik imkanları en kısıtlı mahallerinin çocuklarına sağladığı bu imkan, devam eden yıllarda kursların eğitim yılı müfredatına dahil edildi. Bu eğitimler için 20 dizüstü bilgisayar, 20 adet mbot, 2 tane 3 boyutlu yazıcı, ardunio setler alındı, derslikler kuruldu. 20 öğretmen de robotik ve kodlama eğitici eğitimleri aldı. Binin üzerinde öğrenci Muratpaşa Belediyesi’nin sağladığı bu eğitimlere katıldı. Başkan Uysal, bu eğitimin sisteminin yeni döneminin en büyük özelliğinin farklı yaş gruplarına ve ilgi alanlarına göre özelleştirilmiş içerik ve uygulamaya sahip olmasında yattığını belirtti. Başkan Uysal, bu bağlamda, ilkokul döneminden başlamak üzere 21’inci yüzyılın gerektirdiği becerilere sahip bireyleri yetiştirmeyi hedef olarak belirlediklerini sözlerine ekledi. Bu yapılanma içinde uygulanacak eğitim modellerinden birinin en genel anlamda fen, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimlerinin İngilizce kısaltmasından oluşan STEM olduğuna dikkati çeken Başkan Uysal, bu modelle öğrencilerin hem derslerdeki başarısını arttırırken hem de kendine güvenen, eleştirel düşünebilen, yaratıcı, yenilikçi bireyler olarak yetişeceklerini kaydetti. STEM’de hedefin disiplinler arası öğrenmeyi sağlamak olduğunun çizen Başkan Uysal, bu modülde öğrenilecekler üzerine kodlama ve robotik derslerini inşa edileceğini belirtti. Kodlama ve robotik eğitimlerinin bilişim teknolojileri okuryazarlığını da içeren bir programla gerçekleştirileceğini belirten Başkan Uysal, bu sistemin son halkasının ise yetişkin nüfusu kapsadığını söyledi. Sistemin bu modülünde tablet ve akıllı telefonlarda sıkça kullanılan mesajlaşma ve sosyal medya uygulamalarının nasıl kullanılacağı gibi ihtiyaç duyulan alanlarda eğitimler verileceğini belirtti.
Yeni Spor Salonları İçin Protokol
Muratpaşa Belediyesi, 100 gün içinde işletmelere yönelik sertifikalı hijyen eğitimi gibi sosyal projelere de başlarken ilçeye yeni spor salonları eklemek için Antalya Valiliği’yle de protokol imzaladı. Başkan Uysal ve Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun imzaladığı protokol çerçevesinde Muratpaşa’da 5 okulun daha bahçesine spor salonu yapılacak. Muratpaşa Belediyesi, Başkan Ümit Uysal’la birlikte geçmiş 5 yıl içinde spor tesisleri alanında da dev adımlar attı. 5 yılda 5’i spor salonu olmak üzere 8 tesis tamamlandı. Güzeloba İlkokulu, Dilşad Refizade İlkokulu, Ermenek Ortaokulu ve Namık Kemal İlkokulu ve 75’inci Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi spor salonları yapıldı. Salonlar hem öğrencilerin hem de mahalle sakinlerini kullanımına açıldı. Bununla birlikte Recep Gürbüz Güreş Eğitim Merkezi, Başkan Uysal göreve geldiğinde ancak yüzde 65’i tamam olan Süleyman Erol Yüzme Havuzu ve Teneffüs Park içindeki Antalya’nın ilk ve tek doğal buz zemini bulunan buz pateni pisti de bu dönemde tamamlandı. Başkan Uysal, bu yatırımlarla birlikte yılda 3 dönem olarak düzenlenen spor okullarıyla Muratpaşa’da sporu bir kültür olarak geliştirmek istediklerini söyledi. Herkesin spor tesislerine ulaşmasını ve özellikle çocuklarını istedikleri spor dalında temel eğitim almasını sağlayacak bir piramit modelini hayata geçirdiklerini belirten Başkan Uysal, şimdi bu modelin en tepesini Kızılarık Mahallesi’ne inşa edilecek , spor tesisleri ve yaşam alanının çalışmalarına başladıkları müjdesini verdi. Tesisin Antalya’ya örnek bir çalışma olacağının altını çizen Başkan Uysal, 21 bin metrekare kapalı alana sahip olacak tesiste 6 bin 500 metrekarelik yüzme havuzu ve 14 bin 500 metrekarelik spor salonun bulunacağını belirtti. Tesisin havalı silah sporlarından okçuluğa çok geniş bir yelpazede hizmet vereceğini söyleyen Başkan Uysal, tesiste ders çalışma ve bilgisayar salonlarının da bulunacağını sözlerine ekledi.