Anasayfa » İl ve Ülke Tanıtımı » Tekirdağ Mutfağı’ndan

Tekirdağ Mutfağı’ndan

Tekirdağ’ın Zengin kültürel yapısı yemeklerine de yansımıştır. Binlerce yıllık birikimin de etkisiyle Tekirdağ’da oldukça geniş lezzetlerin bir araya geldiği görkemli bir yemek kültürü oluşmuştur.Tekirdağ Köftesi: Trakya Bölgesi’nin en meşhur köftesidir. Bir marka haline gelmiş olan Tekirdağ Köftesi’nin namı tüm Türkiye’ye yayılmıştır. Köfte lezzetini yapımında kullanılan kaliteli ete borçludur. Titizlik ile seçilen et önce sinir kalmayacak şekilde parça ete dönüştürülerek kullanıma hazır hale getirilir. Daha sonra ekmek, soğan, sarımsak ve parça et hep birlikte kıyma makinesinden geçirilir. Makineden geçirme işlemi birkaç kez tekrarlandıktan sonra elde edilen karışıma sadece kimyon, tuz ve karabiber eklenerek kıyma dinlenmeye bırakılır. Dinlenme süresi tamamlandıktan sonra kıyma, Peynir Helvası: Peynir Helvası, Tekirdağ’a özgü bir tatlıdır. Bazıları tarafından Gelibolu tatlısı olarak bilinse de Tekirdağ tatlısı olarak bir marka haline gelmiştir. Tekirdağ’da geçimini hayvancılıkla sağlayan kesim; kendi peynirlerini kendileri ürettikleri için Peynir Helvası yapımında oldukça ustadırlar. Hayrabolu Tatlısı: Hayrabolu Tatlısı, Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesine özgü bir tatlı çeşididir. Yöre halkı tarafından Hayrabol Tatlısı olarak da bilinmektedir. Yapımında bolca peynir, yumurta ve un (tercihe göre irmik) kullanılmaktadır. Yüksek kalorili ve bol şekerli olması sebebiyle hasta ve yaşlılar tarafından pek tercih edilmemektedir. Şekil itibariyle Kemalpaşa tatlısına da benzetilmektedir. Fakat boyutu ve tadı Kemalpaşa tatlısı ile aynı değildir. Tercihe göre tahin, kaymak veya fındık ile servis edilmektedir. Bulama: Bulama, Trakya Bölgesi’nde oldukça çok tercih edilen bir kahvaltılık üründür. Rengi açık sarıdan kahverengiye kadar değişiklik göstermekte olup katı bir pekmez türüdür. Sıvı pekmez üretimindeki gibi bulama üretiminde de ana malzeme olarak üzüm kullanılmaktadır. Üzüm Suyu: Trakya Bölgesi; özellikle Tekirdağ, Dünya’da bağcılık için elverişli olan kuşak içerisinde yer almaktadır. Tekirdağ, Türkiye’nin üzüm suyu üretiminde oldukça önemli bölgelerinden biridir. Trakya üzümlerinden elde edilen üzüm suyu oldukça sağlıklı ve lezzetli olduğu için ülke genelinde rağbet görmektedir. Zeytin ve Zeytin Yağı: Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi zeytin üretimi açısından oldukça önemli bir potansiyele sahiptir. Şarköy; Akdeniz ve Karadenizarasında bir geçiş iklimine sahip olduğu için, kıyı kesimlerinde zeytin yetiştiriciliğinden oldukça verim alınmaktadır. Ayrıca Şarköy sahip olduğu iklim sebebiyle Trakya Bölgesi’nde zeytin yetiştirilebilen tek yerdir. Bölgede yetiştirilen kendine has aroma ve lezzete sahip olan zeytinler tek tek büyük bir titizlikle toplanarak, ardından doğal yöntemlerle işlenerek sofralık zeytin ve zeytinyağı olarak Türkiye’nin birçok noktasına gönderilmektedir. Tekirdağ Peyniri: Tekirdağ’a özgü, burada yetiştirilen süt veren hayvanların sütü kullanılarak üretilmektedir. Trakya’nın diğer illeri olan Edirne ve KIrklareli gibi Tekirdağ’ın da peyniri meşhurdur. Bölgede, hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvancılık yapıldığı için birçok peynir çeşidi üretebilmektedir. Tekirdağ Peyniri ülke genelinde marka haline gelmiştir. Manda Yöğurdu: Manda Yoğurdu, mandadan elde edilen süt ile üretilen bir yoğurt çeşididir. Eski yıllarda oldukça yaygın olan manda yetiştiriciliği, son yıllarda sadece Trakya Bölgesi’nin kuzeydoğu tarafında yapılmaktadır. Manda yetiştiriciliği genel olarak Trakya’nın Tekirdağ’a bağlı Saray ilçesinde ve Kırklareli’nde yapılmaktadır. Buralarda yetiştirilen mandalardan elde edilen sütler kullanılarak manda yoğurdu ve manda kaymağı üretilmektedir. Manda yoğurdu üreten firmalar genellikle Saray’da bulunmaktadır. Tekirdağ Kirazı: Tekirdağ Kirazı, zamanla Tekirdağ’ın simgesi haline gelmiştir. Yaklaşık 50 yıldır adına festivaller düzenlenmekte olup, her yıl düzenlenen “Geleneksel Tekirdağ Kiraz Festivali”nde en güzel kirazlar sergilenmekte ve çeşitli yarışmalar düzenlenmektedir. Tekirdağ’da özel olarak eski yöntemlerle yetiştirilen ve bir marka haline gelmiş olan Tekirdağ Kirazı lezzeti ile oldukça rağbet görmektedir.