Anasayfa » Gündem » Ford Otosan

Ford Otosan

Türk otomotiv sanayinin öncü şirketi Ford Otosan , Kocaeli ’de elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari ara ç pro jelerini hayata ge çireceği 2 milyar euroluk (20,5 milyar TL) Türkiye ’nin en büyük otomotiv yatırımı ile Ford Otosan Kocaeli Fabrikalarını Ford ’un elektrikli ticari ara ç üretim üssüne dönüştürmeye ve Kocaeli ’den ihracatı artırmaya hazırlanıyor .

Otomotiv sanayi elektrikli, bağlantılı araçlar ve otonom teknolojilerle yeni bir geleceğe evrilirken, Avrupa’nın ticari araç lideri Ford Otosan, 10 yıllık bir plan dahilinde gerçekleşecek, Türkiye tarihinin en büyük otomotiv yatırımı kapsamında; Türkiye’nin bataryası dahil, ilk ve tek entegre elektrikli araç üretim tesisi olmaya hazırlanıyor. Sadece bugünkü ihtiyaçları değil, geleceği göz önüne alarak, müşterilerini yenilikçi teknolojiler ve özellikleri barındıran ürünlerle buluşturmak için çalışmalarını sürdüren Ford Otosan, Kocaeli Fabrikalarında üretilen Türkiye’nin ilk ve tek yerli şarj edilebilir, hibrit elektrikli ticari aracı Custom PHEV ile başladığı elektrifikasyon yolculuğunda yeni bir döneme adım atıyor. Hibrit elektrikli (Plug-In Hybrid) Custom PHEV’in 2020 yılı Uluslararası Yılın Ticari Aracı ödülüne layık görülerek kendini dünya çapında kanıtlamasının ardından Ford Otosan, sürdürülebilir bir yaşam, çevreci ve ekonomik sürüş konusunda öncü olma misyonu doğrultusunda segmentinin ilk ve tek hibrit ticari modellerini üreterek, Türkiye’de müşterilere sundu. Daha sonra Ford’un tam elektrikli ilk Transit modelinin Avrupa’ya yönelik seri üretimini gerçekleştirme sorumluluğuna layık görüldü. Şirket, bu gelişmenin ardından Türkiye’nin ilk ve tek entegre elektrikli araç üretim tesisi olma yolunda batarya yatırımı açıklandı. Son olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla; Ford Otosan’ın 2026 yılına kadar elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerinin hayata geçirileceği 2 milyar Euroluk (20,5 milyar TL) Türkiye otomotiv sektörünün en büyük yatırım planı duyuruldu.

Kocaeli ’de yan sanayi ile birlikte toplam 18 bin kişilik istihdam yaratılacak

Ford Otosan’ın elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerini hayata geçirmek amacıyla duyurduğu otomotiv sanayisinin en büyük yatırımı kapsamında; Kocaeli Fabrikaları’ndaki ticari araç üretim kapasitesi 440 binden 650 bin adede çıkacak. Bu da şirketin yıllardır gururla sürdürdüğü ‘Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim üssü’ unvanını taçlandıracak. Ford Otosan, doğrudan 12 bin kişiyi aşkın istihdamını, Kocaeli’de ilave 3 bin kişi ile 15 bin kişiye yükseltecek. Yan sanayide oluşacak ilave 15 bin kişilik istihdam öngörüsü ile toplam 18 bin kişilik yeni iş imkanı yaratılmış olacak. Yatırım tamamlandığında, Kocaeli’de 130 bin adetlik batarya montaj kapasitesine ulaşılacak. Türkiye’nin elektrikli ticari araç üretimindeki önemini artıracak bu yatırım ile Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim üssü olan Ford Otosan Kocaeli Fabrikaları Ford’un elektrikli ticari araç üretim üssüne dönüşecek. Ortaya çıkacak büyük katma değerin yanı sıra, oluşacak ekosistemle de Türkiye’nin otomotivdeki rekabet gücünün önemli ölçüde artmasına hizmet edilmiş olacak. Üst üste 6 yıldır Türkiye’nin, 10 yıldır da otomotiv sektörünün ‘ihracat şampiyonu’ olan Ford Otosan, yerli üretimle otomotiv sektörüne liderlik etmeye devam ediyor. Türkiye’nin en büyük ihracatçı şirketi ve Ford’un Avrupa’daki en büyük ticari araç üretim merkezi olan Ford Otosan, bu stratejik yatırım öngörüsü ile; ihracat hacimlerinde de önemli bir artış kaydetmeyi hedefliyor. Halihazırda sadece araç değil mühendislik ve teknoloji ihracatında da yıllardır liderliği elden bırakmayan şirket, yatırım sayesinde daha fazla ‘katma değerli’ ihracat için global rekabet avantajı sağlayacak ileri teknolojiler üzerinde çalışma fırsatı bulacak. Ford Otosan mühendisleri de yetkinliklerine elektrikli araçlar ve batarya konusunda tasarım, geliştirme ve yazılım başta olmak üzere kritik yetkinlikleri ekleyebilecekler.

Ar-Ge, ihracat , üretim ve katma değer etkisi 10 yıla yayılacak

Kocaeli’de ilk etapta 2022 yılı itibarıyla Ford’un tam elektrikli ilk ticari aracı E-Transit’in Avrupa’ya yönelik seri üretimi gerçekleştirilecek ve bataryaları da yine Kocaeli’de temin edilecek. Yatırım ile Kocaeli Fabrikası, Türkiye’nin batarya dahil ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi haline gelecek. 2023 ilk yarı itibarıyla ise ‘Yeni Nesil Transit Custom’ ailesinin dizel ve şarj edilebilir, hibrit elektrikli versiyonları ile tam elektrikli ilk versiyonunun üretimine başlanacak. Ayrıca; Ford ve Volkswagen’in stratejik iş birliği kapsamında yeni nesil Volkswagen 1 tonluk ticari araç modeli de Ford Otosan tarafından Kocaeli’de üretilecek. Türkiye otomotiv sanayinin, elektrikli ve bağlantılı araçlarla dönüşmesini sağlayacak bu ileri görüşlü yatırım sonucunda; Türkiye, Ar-Ge, ihracat, üretim ve katma değer etkisi 10 yıla yayılacak bir vizyona sahip olacak.

AB ‘Yeşil Mutabakat ’ hedefleri ile uyumlu olacak , karbon ayak izi azaltılacak

AB’nin gelecek dönem sanayi politikasının ve ekonomik büyüme stratejisinin çerçevesini çizen yeni yol haritası “Green Deal – Yeşil Mutabakat’ komisyonunun belirlediği eylem planları dahil olmak üzere 2050’de karbon-nötr olmayı amaçlayan Ford Otosan, yeni yatırım kapsamında, Kocaeli Fabrikalarında bazı hedeflerde belirledi. Buna göre; üretilen araç başına düşen karbon ayak izi %55 oranında azaltılacak. Gelişmiş yağmur suyu toplama, atık su ve gri su geri kazanım uygulamaları ile temiz su kullanımında %30 tasarruf sağlanacak. Yeni yatırım kapsamında planlanan yenilebilir enerji kullanım projeleri ile sera gazı salımını da %8 azaltılacak.

Uçtan uca otomasyon ve yapay zeka ile esnek araç üretimi

Yatırımla birlikte yaklaşık 80 bin (77.675) m2 büyüyecek yeni tesislerde %30 daha verimli alan kullanımı sağlanması planlanıyor. Türkiye’de uçtan uca otomasyon seviyesi en yüksek boyahane ve kaynak atölyesine sahip olacak tesiste, yapay zeka (AI) ile kalite kontrolü yapılacak. Kaynak atölyesinde ilk defa 2 katlı esnek üretim yaklaşımı uygulanacak; böylece 2 kat verim sağlanacak. Aynı aracı 2 farklı renk boyama kapasitesi ile müşterilerin talepleri en hızlı şekilde karşılanacak. Yine 2 katlı verimli otomasyonlu üretim stratejisi ile devreye alınacak yeni batarya hattıyla her türlü müşteri ihtiyacına yönelik esnek araç üretimi gerçekleştirilecek.

Kocaeli Fabrikalarının “Uçtan Uca Bağlı Öncü Fabrika ” olması planlanıyor

2019’da Türkiye’de bir ilk olarak, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) dünyada kabul ettiği ilk 16 fabrikadan biri olarak “Global Lighthouse Network” ağına katılan Ford Otosan Kocaeli Fabrikaları, Endüstri 4.0 (akıllı fabrika) çalışmaları ile Ford’un tüm dünyada bu listeye giren ilk fabrikası olmayı başarmıştı. Bu çalışmalar sayesinde bugün fabrika, dijital bir veritabanında anlık takip edilebiliyor. 1 milyon üzerinde metrekareye yaygın tesisin tamamı dijital ortama taşınmış durumda. Ford Otosan kurduğu bu sistemi, tedarikçi, bayi ve müşteriye uzanacak devasa bir dijital ağa dönüştürmeyi hedefliyor. Sürecin sonunda, Kocaeli Fabrikalarının Dünya Ekonomik Forumu Sanayi 4.0 Öncü Fabrikalar ağındaki yerini “Uçtan Uca Bağlı Öncü Fabrika” (end-to-end connected lighthouse) olarak bir üst aşamaya taşınması planlanıyor.

Ford Otosan , Kocaeli ’ye olan desteklerini her alanda sürdürüyor
Ford Otosan, bu önemli yatırıma paralel, sosyal sorumluluk yaklaşımı doğrultusunda, Kocaeli ve bölge halkının gelişimine, ihtiyaç sahibi kesimlere fayda sunmaya devam ediyor. Şirket, her yıl STK’larla birlikte düzenlediği eğitim li bir biçimde ulaştırılması sağlanarak, 1.500.000 TL değerinde yıllık toplumsal sosyal desteğin sağlanması planlanıyor. 2020 yılında, 1.400 ton gıda kurtarıldı ve 340 bin ihtiyaç sahibi aileye kurtarılan tüketebilir gıdalar ulaştırıldı.

Ford Otosan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi her ay 9.000 ziyaret çiyi ağırlıyor

Koç Topluluğu ve Ford Otosan’ın sosyal sorumluluk anlayışı ile 2011 yılında hayata geçirdiği Vehbi Koç Vakfı Ford Otove kurslarla bölge halkının gelişimine katkı sağlarken, ihtiyaç sahibi kesimler için çeşitli sosyal sorumluluk projelerini hayata geçiriyor. Gıda Kurtarma Derneği (GKTD) ve Gebze Ticaret Odası ile yaptığı iş birliği sonucu “Sosyal Etki Merkezi”ni hayata geçiren Ford Otosan, “Gıdanı Kurtar” manifestosu ile hem israfın engellenmesi hem de kurtarılan gıdaların, ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılmasını ortak hedef olarak belirledi. Sosyal Etki Merkezi ile Kocaeli’de ihtiyaç sahibi 500 aileye, piyasa değeri ortalama 250 TL olan gıda desteği ile aylık 125.000TL değerinde gıdanın düzensan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi ise faaliyete geçtiği günden bu yana Kocaeli halkının sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlıyor. 27.000 metrekare üzerine kurulu ve 4.700 metrekare kapalı alana sahip merkez, sergi salonu, oditoryumu, spor salonu, gözlem kulesi, sanat atölyeleri, sosyal etkinliklere yönelik salonları, bahçesi ve restoranı ile hizmet veriyor. Merkez, ayda ortalama 9.000 ziyaretçi ve sanatseverin buluşma noktası olurken, toplumsal sorumlulukları ön planda tutarak halka açık ve ücretsiz olarak her yaştan, her kesimden kişiye hizmet veriyor.